Verdens bedste skole

Chiafrøene spirer i den lille kålorm.
Chiafrøene spirer i den lille kålorm.

Da vi havde været her i halvanden måned, begyndte begge børnene i skole, og som nogle af jer måske husker, valgte vi dengang en Montessoriskole, hvor de begge kunne gå.  Min fornemmelse – uden at jeg har ret meget at have den i – er, at det i Danmark stadig er relativt langt fra normen at vælge en privatskole til sine børn, mens det herovre er ret almindeligt. Raleigh har nogle virkelig gode offentlige skoler, og det er klart, at vi kunne have sparet formuer ved at vælge en af dem, men der var flere forhold, der fik os til at vælge Montessori. Først og fremmest fordi vi hørte nogle fantastiske ting fra vores gode venner herovre, der havde deres børn i en Montessori, og så spillede det faktisk også en ret stor rolle, at det var det eneste sted, hvor begge børn kunne gå samtidig. Ud over at det selvfølgelig er praktisk, havde vi det også rigtig godt med tanken om, at de ville have hinanden tæt på.

Halskæden har fine aftryk af fyrrenåle.
Halskæden har fine aftryk af fyrrenåle.

Alle de skoledage der er gået siden, har bekræftet os i, at det var det rigtige valg. Selv om A har haft det rigtig svært med at blive afleveret, ved jeg, at han har det SÅ godt dernede. Han snakker om sin lærer, og hun har sendt mig små videoer, hun har taget af ham i løbet af dagen, hvor det er tydeligt, at han elsker at være der. M har lige fra første dag været SÅ cool. Hun giver mig et knus, træder ind i lokalet, hænger sin taske på knagen, og så er hun i gang. Ikke et kny. Ikke engang dengang hun var helt ny og ikke forstod et ord. Hun kastede sig bare ud i det.

Bladmontage med fund fra legepladsen.
Bladmontage med fund fra legepladsen.

Men så blev det sommer. Og ferie. Og bortset fra et par ugers sommerskole lige efter sidste skoledag har hun været sammen med mig 24 timer i døgnet, hver dag. Hvilket resulterede i, at da hun i mandags skulle starte endnu en uges sommerskole (som altså foregår på Montessoriskolen, hvor man melder børnene til temahold uge for uge), slet ikke havde lyst. Hun havde allerede i ugen op til sagt, at hun ikke glædede sig til at komme i skole igen, og da mandag formiddag kom, brød hun helt sammen. Hun græd, og da vi kom hen til skolen, græd hun igen og gemte sig bag mig, da lærerne kom ud for at byde hende velkommen. Jeg forklarede dem kort situationen, og de tog hendes hånd, sagde “Come on Martha, let’s go paint”, og så førte de min hulkende lille pige ind i klasselokalet. Det er nok ikke nødvendigt at sige, at jeg gik derfra med verdens tungeste moderhjerte – og sorteste samvittighed.

Sukkulent med sommerfugl. What's not to love?
Sukkulent med sommerfugl. What’s not to love?

Jeg beholdt min telefon tæt på mig, hvis de nu skulle ringe fra skolen og sige, at hun var for ked af det til, at det var rimeligt at lade hende blive der. Men jeg hørte intet, og da jeg tre timer senere kom tilbage, var det en storsmilende, gadedrengehoppende M, der kom løbende ud til mig med ordene: “Det har været den BEDSTE dag nogensinde!” Det holdt dog kun indtil den efterfølgende dag, som var endnu bedre. Og den næste, som slog den forrige. Og sådan har det fortsat hele ugen.

Temaet for ugen hed “Grow where you’re planted”, og hele ugen har de knoklet som små gartnere, håndværkere og kunstnere. M er kommet hjem med så mange små værker, at jeg ikke længere har tal på dem, og ja, jeg er hendes mor og synes selvfølgelig, at de hver især er et lille unikum, men fra et lidt mere overordnet perspektiv er jeg også dybt imponeret over, hvad de får lavet i den skole. Vel at mærke på en måde, der stadig føles som leg og supersjov nydelse for børnene. Jeg har ikke meget erfaring med den danske folkeskole (ud over min egen skolegang, som, indrømmet, ligger en del år tilbage), men jeg kan allerede nu sige, at Montessori bliver noget af det sværeste for os at give slip på, når vi engang forlader USA. Omsorgen, overskuddet, kvaliteten og den helt igennem fantastiske holdning til børn og deres personligheder og læring, der hviler over den skole – det er næsten nok til at få os til at blive bare LIDT længere.

Et lille udvalg af ugens høst og hårde arbejde.
Et lille udvalg af ugens høst og hårde arbejde.

 

2 tanker om “Verdens bedste skole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *