Jeg er for broke til det her sted!

Midt i denne uge tikkede der en sms ind på min telefon. “Would you guys like to come over for a wine tasting dinner this Saturday? 7 o’clock with six other grown ups…” Beskeden var fra Stephanie, som er mor til M’s bedste skoleveninde. Vi har set Steph og hendes mand et par gange uden for skolen – det var dem, der inviterede os til deres hyggelige julearrangement, og  vi har haft dem på besøg til flæskesteg med sprød svær, hjemmelavet rødkål og masser af sovs og kartofler. Jeg svarede beskeden med, at jeg lige måtte se, om vi kunne finde en babysitter (som I måske kan forestille jer, er det ikke verdens nemmeste sag at finde en sitter til den lørdag, der støder op til Valentine’s Day, med et par dages varsel), og da det heldigvis lykkedes, kunne vi sige ja tak til invitationen. Som i sig selv virkede relativt casual, men da vi kender lidt til Steph og hendes mand, tænkte vi, at vi hellere måtte finde det pænere tøj frem.

Det er jeg ret glad for, at vi gjorde. Den aften, der ventede os i går, var noget virkelig, virkelig særligt, og det var på mange forskellige måder en vild oplevelse. Vi kom lidt før de andre, så Stephs mand, M, tog os med nedenunder, hvor smagningen skulle være. Vi så ikke kælderetagen, sidst vi var der, så vi fik en rundtur nu, og det, der åbenbarede sig for os, kan vel nærmest betegnes som en moderne gildesal – og lidt til. Der var en spisebord med et langt, rustikt “landbord”, en stor stue med et gigantisk fjernsyn (“for football season”, uddybede M), basketballhjørne og bløde sofaer, der var et hjørne med en bardisk med plads til 10 personer – og ved siden af den var vinkælderen. Jeg vidste godt, at M var vininteresseret, men det syn, der mødte os var alligevel mere end vi havde forestillet os. Et fuldstændig præcist temperatur- og fugtstyret rum, der indeholdt vin for millioner af kroner. Han havde samlet i omkring 20 år, fortalte han, og interessen var ved at vokse ud af den ellers pænt store vinkælder, som han fik installeret, da de fik bygget deres hus for tre år siden.

Temaet for smagningen den aften viste sig at være 10 år gamle Napa Valley Cabernet Sauvignon’er, og de ni flasker, vi skulle blindsmage, stod alle pakket ind i sølvfolie med håndskrevne tal på. Vi fik et ark til at notere kommentarer og top 3 på, og da resten af flokken – vi var 10 i alt – var kommet, gik vi i gang. Jeg har aldrig været vildt begejstret for Cabernet Sauvignon, men den første dråbe, jeg smagte i går, var uden overdrivelse noget af det bedste, jeg nogensinde har smagt. Efter fire smagsprøver opdagede jeg, at der lå en stak papirer med beskrivelser af de ni vine – inkl. priserne. Og det var sådan cirka her, det gik op for mig, hvad vi var med til. Vinene lå på 3-, 4- og 500 dollars, og her sad jeg og pimpede mig igennem dem, mens jeg skrev kommentarer som “ok, men lidt anonym”, “lidt mere vandet” og “metallisk eftersmag”. Jeg havde SLET ikke haft nogen anelse om, hvad det var jeg sad og drak, og selv om min nyfundne viden om vinenes værdi ikke ændrede på mine førstehåndsindtryk, gjorde det nok, at jeg alligevel tog det hele lidt mere seriøst. Jeg havde i øvrigt kun lovprisning til overs for langt de fleste af flaskerne, og jeg skal love for, at jeg skal til at udforske Napa Cabs fra nu af. Omend i et andet prisleje. 😉

Aftenens stjerner. Som i øvrigt blev tømt til allersidste dråbe.
Aftenens stjerner. Som i øvrigt blev tømt til allersidste dråbe.

Det var en fantastisk sjov aften. Da vi havde smagt alle vinene, fået dem afsløret og skænket os nogle gode store glas af vores respektive favoritter, gik værtsparret i køkkenet, og kort tid efter stod der nyrørt tatar af friskfanget tun, vanvittige, perfekt stegte steaks og det lækreste tilbehør foran os. Og nå ja, maden blev i øvrigt fragtet ned til os på en lille vogn – med elevator. Jep, der var en elevator fra stueetagen ned til gildesalen. Vi snakkede med deres venner – et åbenbart grotesk velhavende par, der har tjent deres penge på at tage franchise på North og South Carolinas del af en restaurantkæde, et homoseksuelt par, der ejer et par high end skønhedssaloner i byen, og et andet franchisepar; i dette tilfælde en fitnesskæde. De her mennesker, som alle var søde, sjove, venlige og i enkelte tilfælde lidt småskøre, sad og snakkede om alt muligt, og i det her tilfælde indbefatter “alt muligt” blandt andet hvorvidt de efterhånden gad at flyve på første klasse mere, for det var egentlig ikke så tit, de syntes, de fik så meget ud af det.

Der var ikke noget ved aftenen, der ledte mine tanker hen på hverken snobberi eller “visen sig frem”, men på turen hjem tænkte jeg på, hvor forskellig rigdom kan se ud. Og hvor vidt et begreb, det er herovre. Vi vidste godt, at Stephs mand klarede sig godt, men det er ikke noget, de nogensinde gør opmærksom på eller viser. Og dér, nede i den kælder blev det pludselig ret tydeligt, HVOR velhavende de her mennesker og deres omgangskreds er. Samtidig er de jo på ingen måde i en gruppe af mennesker, der er usædvanligt rige efter amerikanske forhold, men der var slet ingen tvivl om, at det her altså var folk med penge – efter vores forhold. Rigtig mange penge. Det var lidt interessant at få et indblik i – og på samme tid var det jo også bare en supersjov, superhyggelig aften i selskab med søde mennesker og gode venner. Med den lille detalje, at da vi kom hjem ud på natten, var det med vin for mange, mange tusind kroner i mavesækken og på smagsløgene.  Det var en god aften, som på én gang bestod af noget meget uvant og noget meget bekendt. Det var også en aften, der et øjeblik fik mig til at blive lidt usikker på næste invitation fra os til dem, fordi det kan godt være, vi kan smække en sprødstegt grisehud på bordet, men vi har altså ikke 500 dollars-vine liggende på lager til at følge den på vej! Og så skubbede jeg den tanke væk og huskede mig selv på, at de jo inviterede os, fordi de godt kan lide vores selskab.

Kort sagt var det en aften, vi ikke vil tøve med at jagte en babysitter for, hvis chancen skulle byde sig en anden gang. 🙂

En tanke om “Jeg er for broke til det her sted!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *